برنامه امتحانات نهایی ۱۴۰۴ + بهترین شیوه مطالعه برای موفقیت
مقدمه:
سلام و عرض ادب خدمت همه شما همراهان آکادمی مپ
رسیدیم به دوران حساس امتحانات نهایی و آخرین روزای سال تحصیلی . بعد از کلی کش و قوس و بالاپایین کردن تو این سال ها فعلا که تصمیم ها به اینجا رسیده که این بازه حدودا یک ماهه ، 60% از تراز شما داوطلب ها رو برای ورود به دانشگاه شامل بشه . پس اینجا هیچ جای اشتباهی دیگه باقی نمیمونه و باید با صددرصد آمادگی و آگاهی بریم سراغ این امتحانات .
در همین ابتدای بحث نکته ای که در این لحظه خیلی برای ما حائز اهمیت هست، فراموش کردن کنکور اردیبهشته . چه خوب چه بد کنکور اردیبهشت گذشت و باید کل هوش و حواسمون معطوف امتحانات نهایی باشه . اونایی که تونستن با موفقیت کنکور اردیبهشت رو پشت سر بزارن نباید اصلا به خودشون مغرور بشن و امتحانات نهایی رو دست کم بگیرن . توی این یکی دوسال همونطوری که حتمن بین دوستان و آشنایان دیدن و شنیدین، تجربه ثابت کرده تراز نهایی خیلی زورش زیاده برای جا به جا کردن تراز کل و رتبه داوطلبان.
برعکسش هم دقیقا برای اون دسته از دانش آموزان که به نظرشون کنکور اردیبهشت رو خراب کردن و فکر میکنن الان دنیا به آخر رسیده صدق میکنه. اگه توی این مقطع خودشون رو جمع و جور کنن، میتونن با یه شیوه مطالعه درست و در نتیجش یه امتحان نهایی خیلی خوب خودشون رو دوباره به عرصه رقابت برگردونن و بعدش تو کنکور تیر تراز کنکورشون روهم افزایش بدن.
میدونم به اینجا مسیر که رسیدیم همتون خسته شدین ولی این خوان رو هم رد کنیم دیگه چیزی به آخر مسیر نمونده ؛ به قول معروف گاو رو پوست کندیم به دمش رسیده ...
حالا در ادامه این مقاله سعیمون بر اینه که هم شمارو بیتشر با برنامه امتحانات نهایی و تراز های مختلف دروس آشنا کنیم و هم اینکه با گفتن یه سری نکات سعی کنیم عبور از این معبر پر خطر رو براتون یکم هموار تر کنیم
برنامه امتحانات نهایی ۱۴۰۴
- برنامه امتحانات نهایی پایه دوازدهم
اگه خود برنامه ی امتحانات رو بخوایم ببریم زیر ذره بین میشه چنتا نکته ازش در آورد ؛
- میشه گفت نحوه چینش دروس و فرجه ها به شکلی بوده که برای هر درس به اندازه کافی فرصت باشه ، این وسط شاید یکم بشه به فرجه ادبیات و عربی ایراد گرفت و شاید یکم اذیتمون کنه پس باید همتمون رو برای این دروس بیشتر کنیم.
- نکته بعدی که توی این برنامه جلب توجه میکنه شیب امتحانات رو به سختیه . هرچی به آخر امتحانات نزدیک میشیم دروس مهمی رو اون آخرا میبینیم ( مثلا توی گروه تجربی زیست و شیمی اون اواخرن که کلی ضریب دارن )
جدول ضرایب دروس نهایی دوازدهم
همونطوری که در جدول های فوق مشاهده میکنید باید یه توجه فوق العاده ویژه نسبت به درس ادبیات داشته باشیم که با ضریب بالای یازدهی که داره یه حجم زیادی از تراز نهایی مارو به خودش اختصاص میده . ادبیاتی که همیشه یکی از چالش های اصلی بچه ها بوده و چه تستی چه تشریحی میتونه برای همه ترسناک باشه . با این تفاسیر نه تنها مهمترین درس عمومی توی امتحانات نهایی بلکه میتونیم بگیم مهمترین امتحان نهایی ما همین امتحان ادبیات فارسی هست . بعد از ادبیات میرسیم به درس دینی که برخلاف ظاهر سادش هم ضریب بالایی رو بین دروس نهایی برای ما داره و هم باید برای امتحانش به خوبی آماده شد . مابقی دروس رو هم ضرایبشون رو توی جدول مشاهده کردید و به اهمیت هرکدوم از دروس و به اهمیت امتحانات نهایی بیشتر از قبل آگاه شدین . توی بخش بعدی میریم سراغ شیوه مطالعه این دروس و اینکه چجوری باهاشون باید مواجه بشیم.
شیوه مطالعه اصولی برای امتحانات نهایی
حالا چجوری خودمون رو برای امتحانات نهایی آماده کنیم ؛
قبل از شروع بحث من یه توضیحی بدم که بنظرم برای جا افتادن مطلب بهمون کمک میکنه . ببینید بچه ها امتحانات نهایی سیستمش با کنکور زمین تا آسمون فرق میکنه ، توی کنکور هدف سنجش ریز تفاوت بین داوطلب هاست برای ورود به رشته و دانشگاه های متفاوت ؛ ولی توی نهایی ها ما رسیدیم به پایان یه دوران تحصیلی و دانش آموز ها با قبول شدن توی امتحانات مدرک دیپلم دریافت میکنن . پس اینجا سوالات جوریه که اکثر دانش آموزان با یه نگاه کلی به کتاب درسی بتونن نمره قبولی رو بگیرن . حالا چرا اینا رو گفتم ، میخواستم به این نکته برسم که اولین و مهمترین منبع ما برای امتحانات نهایی خود کتاب درسیه. کسی که یدور کتاب رو سرسری هم خونده باشه میتونه نمره 15-16 بگیره . ولی ما اینجا دنبال همون نمره متمایز کننده ایم. نمره 20 یا 19.5 نهایی خیلی میتونه تراز خوبی به ما بده و برعکس درصد های خیلی بالا توی کنکور قابل دسترس هم هست . کسی که نمره کامل از نهایی ها میخواد باید کتاب درسی رو بقول معروف جویده باشه و از صفحه اول تا آخر کتاب نباید نکته از زیر دستش در رفته باشه .
حالا بریم سراغ یسری نکات درباره خوندن بعضی دروس ؛
ادبیات : با ادبیات شروع کنیم که و بالا مفصل درموردش صحبت کردیم و گفتیم که ضریب بالای یازده داره و برای ما فوق العاده درس مهمیه. اولین نکته ای که باید در شیوه مطالعه ادبیات بهش توجه کنیم، تسلط کامل بر سوالات و مطالب قلمرو های کتاب (قلمرو زبانی، قلمرو ادبی، قلمرو فکری و ... ) باشه ، اکثر سوالات امتحان نهایی توی همون چهارچوب قلمروها طرح میشن و حتی تاحالا پیش اومده که همون سوال قلمرو کتاب درسی عینا توی امتحان نهایی تکرار شده و اومده . تاریخ ادبیات هم یکی دیگه از قسمت های مهمه که همیشه برای دانش آموزان چالش برانگیز بوده و یادتون باشه حتما حواستون بهش باشه و از قلم نیوفته.
ریاضی : درمورد درس ریاضی هم چیزی که از همه برامون مهم تره تمرینات خود کتاب درسیه که باید دونه به دونه همه رو قبل از امتحان حل کنید تا به انواع تیپ سوال های مدنظر کتاب درسی و طراحان سوال تسلط پیدا کنین.
شیمی و فیزیک : نکته مهم و قابل توجه در شیوه مطالعه این دو درس هم توجه ویژه به تمرینات و سوالاتی است که آخر هر فصل کتاب درسی وجود دارن و برای طراحان سوال فوق العاده جذاب و برای دانش آموزان فوق العاده ارزشمند هستند و به هیچ وجه نباید ازشون غافل بشیم. درمورد حفظیات و مفاهیم مخصوصا توی درس شیمی، توی امتحانات نهایی مثل کنکور سوالات خیلی ترکیبی و پیچیده نیستن و خیلی قرار نیست به مشکل بخوریم و با یه تسلط نسبتا خوب روی متن کتاب درسی میتونیم به همه سوالات امتحان نهایی پاسخ بدیم.
زبان انگلیسی : نکته ای که در مورد درس زبان انگلیسی همیشه باید حواسمون بهش باشه، اینه که خیلی از دانش آموز ها پیش خودشون این تصور رو دارن که "من که این همه سال کلاس زبان رفتم، قطعا 20 میشم " در حالی که اصلا اینطور نیست و به هیچ وجه نباید درس زبان انگلیسی رو دست کم گرفت. یه غفلت دیگه ای هم که خیلی از دانش آموز ها دچارش میشن، فراموش کردن کتاب Work book، پس حتمن حواستون بهش باشه که حل کردن تمریناتش خیلی توی نتیجه امتحان بهمون کمک میکنه .
دین و زندگی: با یه جمله بخوام آب پاکی رو در مورد درس دینی و شیوه مطالعش برای امتحان نهایی بریزم رو دستتون باید بگم که " کتاب رو بخورید ". برای درس دین و زندگی باید کل مطالب کتاب درسی رو حفظ باشید ، از متن کتاب گرفته تا تمام آیات و روایاتی توی کتاب مطرح شدن و درموردشون صحبت شده.
عربی : در مورد شیوه مطالعه درس عربی هم مثل بقیه دروس که بالاتر بهشون اشاره کردم میتونم بگم که تمرینات کتاب درسی خط قرمز ماست و نباید فراموش بشن.
زیست شناسی : و اما رسیدیم به درس مورد علاقه خودم یعنی درس زیست شناسی . مث همیشه در مورد شیوه مطالعه زیست شناسی هیچ فوت و فن خاص و هیچ نکته عجیبی وجود نداره. تنها راه موفقیت توی امتحانات نهایی هم تسلط روی متن و مفاهیم کتاب درسیه ( قطعا به شدت کنکور نیست ).
نمونه سوال و منابع کمک درسی
بهترین منبع سوال برای دانش آموزان در امتحانات نهایی، سوالات امتحانات نهایی سال های گذشته است چون هرساله تا حد زیادی ایده کلی سوالات تکرار میشن و شبیه ترین سوالات همین سوالات سال های گذشته هستن. در کنار نمونه سوالات نهایی سال های گذشته، میتونیم از سوالات دبیرخانه هم به عنوان یک منبع ارزشمند یاد کنیم. در بازار داغ کتاب های کمک درسی هم کلی کتاب مختلف از انتشارات های گوناگون برای امتحانات نهایی وجود داره؛ از فرمول بیست گاج بگیر برو تا امتحانیوم مهرو ماه و ماجرا های من و درسام خیلی سبز و ... . به عنوان کسی که سالهاست داره تو حوزه مشاوره کنکور و زمینه های مربوط بهش فعالیت میکنه و با مشاور ها و دانش آموز های مختلف و بسیاری ارتباط داره، میتونم بگم کتاب فرمول بیست از انتشارات گاج بیشتر از سایر منابع موجود در این حوزه تونسته رضایت دانش آموزان و مشاوران رو به دست بیاره.
و اما نکته آخر تو این قسمت که فوق العاده مهم و حیاتی هست برای دانش آموزان، حتما حتما به پاسخ نامه نمونه سوالات نهایی سال های گذشته با دقت ویژه ای نگاه کنید تا متوجه بشین چه جواب هایی مورد قبول مصحح های آموزش پرورش هستن. خیلی از دانش آموز ها (مخصوصا دانش آموز های قوی تر) چون شیوه مطاله ای که تا الان داشتن بیشتر بر پایه سوالات تستی و کنکوری بوده و همیشه درگیر کنترل زمان بودن و میخواستن تو سریع ترین تایم ممکن به جواب نهایی برسن، اما اینجا چیزی که برای مصحح ارزشمنده فقط جواب نهایی نیست و مسیر رسیدن به جواب خودش بخشی از بارم بندی اون سوال رو در اختیار داره .
- برنامه امتحانات نهایی پایه یازدهم و جدول ضرایب دروس
توی جداول فوق برنامه امتحانات نهایی پایه یازدهم رو مشاهده میکنید. شیوه مطالعه دروس رو که خب بالاتر توضیح دادیم و با شیوه مطالعه بچه های دوازدهمی و کنکوری تفاوتی نداره. اما یه صحبت کوتاهی با بچه های پایه یازدهم بخوام داشته باشم اینه که امسال باید پرونده این امتحانات نهایی رو برای خودتون ببندین و چیزی برای سال بعد نیازمند ترمیم نمونه چون اون زمان قطعا میدونید که هر روز و هر لحظه برای ما به شدت ارزشمند و نباید مشغله فکری اضافه ای برای خودمون باقی بزاریم.
اشتباهات رایج دانشآموزان در دوران امتحانات
شاید تو این دو سه سال گذشته با این حجم از سرمایه گذاری دولت روی امتحانات نهایی و بها دادن بهشون کمتر کسی پیدا بشه که نهایی هارو دست کم بگیره ، ولی هنوزم هستن یسری از دانش آموز های قوی که فکر میکنن همینکه برای کنکور خوندن کافیه و این تایم هم میزارن برای تستی و خوندن و میخوان با شب امتحانی خوندن نهایی هارو ماست مالی کنن و متاسفانه بعدش ممکنه ضرر خیلی بزرگی کنن . پس نهایی هارو اصلا دست کم نگیرید . و یسری نکات همیشگی که هر امتحان تکرار میشه بعضی دانش آموز های حواس پرت یادشون میره هم فراموش نشه ؛ مثل نوشتن کامل فرمول و راه حل برای دروسی که مسائل حل کردنی دارن، چون همونطوری که بالاتر هم بهش اشاره کردم راه حل مسئله هم خودش یه نمره ای داره و جواب نهایی به تنهایی نمره کامل رو به ما نمیده.
در پایان هم یک نکته ای رو اضافه کنم. همونطوری که در خبرگزاری ها توسط آموزش و پرورش اعلام شد، غیبت در امتحانات نهایی برای شما نتیجه به شدت زیان باری به همراه خواهد داشت. چرا که برای شما نمره صفر لحاظ خواهد شد و نمره صفر به شما تراز منفی خواهد داد. پس توی این بازه امتحانات نهایی بیشتر حواستون به خودتون باشه که خدایی نکرده براتون مشکلی پیش نیاد و بتونید سر جلسه همه امتحانات با خیال راحت حضور پیدا کنید.
جمعبندی:
خب رسیدیم به آخر صحبتمون . هدف از این همه صحبت این بود که نگاه تون رو به امتحانات نهایی جدی تر کنیم و کمک کرده باشیم که بتونین نتیجه مطلوب رو به دست بیارین . برای بار چندم تکرار میکنم بچه ها، نهایی ها بشدت مهمن و شوخی بردار نیستن، پس این یک ماه رو بدون توجه به هیچ چیز دیگه ای خودتون رو وقف نهایی کنید تا با دست پر برین سراغ کنکور تیر . برگه ورود به جلسه امتحانات نهایی هم از یکشنبه 21 اردیبهشت قابل دریافت هست و یادتون نره که چاپ بگیرید. با آرزوی بهترین ها برای شما دانش آموزان عزیز.